sevdam bir inci

Dolu dolu gözlerimde parladın inci tanem Sevdan bir kor yüreğimde hep yandı inci tanem
Şu yaralı gönlümün dermanıdır sözlerin Dermanısın vuslata hasret olan güllerin
Sevdasısın bugünlerin,yarınların,dünlerin İsmini bu deli gönlüm hep andı inci tanem Sevdanla bu yüreğim hep yandı inci tanem

Hicran ateşiyle hep yansam da için için Şikayetçi değilim çekerim senin için
Nedeni yok bu sevdanın sorulmaz ki ne için Ezelden yazıldı gönlümüze bu sevdan inci tanem

Dolu dolu gözlerimde parladın inci tanem Sevdan bir kor yüreğimde hep yandı inci tanem

29 Aralık 2009 Salı

CEMAAT RUHU VE DİNİN DİREĞİ NAMAZ







     Namazın fazileti ve bereketleri namaz, kulun rabbi ile buluşması, konuşması, dertleşmesi ve ona bütün varlığı ile şükretmesidir. Namaz en büyük zikirdir. 

     Nitekim cenabı hak taha süresinin14 ayeti kerimesinde şöyle buyuruyor: “namazı zikrim için kıl “ deme ki namaz zikre götürecek bir yoldur. Beş vakit namaz, günlük olarak maddi-manevi bir temizliktir. 

     Efendimiz sav şöyle buyuruyor: “ beş vakit namazın meselesi evinizin önünden geçen nehir misalidir günde beş defa o nehirde yıkanırsa üzerinde herhangi pislik kalır mı?” yani kul namazını kılar devam ederse üzerinde hiçbir küçük günah kalmaz. Günahların af edilmesi için kılınan namaz huşu, huzur içerisinde olmalı. Namaz öyle olmalı ki kulu kötü, fahiş şeylerden uzak tutmalıdır. Aksi takdirde onun namazı namaz değildir.

      Nitekim efendimiz sav şöyle buyuruyor: “her kim ki namazı onu fahiş ve münkerleden uzak tutmasa cenabı haktan tek alacağı şey uzaklaşmaktır.”Namaz kulu Allah a yaklaştırır. Çünkü kulun cenabı hakka en yakın olduğu an namaz kılarken .
     Bekir bin Abdullah şöyle buyuruyor: ey insan oğlu eğer Allah ın huzuruna girmek ve tercümansız konuşmak istersen bu senin için mümkündür! Dediler ki: bu nasıl olabilir?Abdestini mükemmel şekilde alırsın.Sonra namazgahına geçer namaza durursun.İşte böylece rabbinin huzuruna izinsiz girmiş ve tercümansız konuşmuş olursun!” hazreti Aişe r.a validemiz şöyle der: “resülullah sav bizimle konuşur, bizde onunla konuşuyoruz ve sohbet ederdik. Fakat namaza durduğunda,cenabı hakkın azameti ile o derece meşgul olurdu ki sanki hiç birimizi tanımıyor.namazın çokluğu önemli değildir. 
    Namazın cenabı hak için olan önemlidir. Efendimiz sav bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor:“kişinin bedeniyle birlikte kalbinin de hazır olmadığı namaza Allah teala bakmaz!.” Hazreti İbrahim sa namaza durduğunda kalbinin sesi iki milden işitilirdi. Bir gün resul-i Ekrem birinin namazda sakalı ile oynarken gördü bu kimsenin kalbinde huşu olsaydı azalarında huşu olurdu.” Namaz dinin direği yapılmıştır, onu koruyan dinini korumuş olur, onu yıkan dinini yıkmış olur, ihmal eden dinini ihmal etmiş olur. 
     Hasan-i basri rh a in naklettiğine göre ; “ resul-i Ekrem sav şöyle buyurmuştur: size hırsızların en kötüsünü haber vereyim mi? Kimdir onlar ey Allah ın resulü? Namazlarından çalanlardır! Namazdan nasıl çalınır? Rükû ve secdeleri eksik yaparak!” namazın şartlarına dikkat edilmelidir. Nitekim namaz farz olduğunda namazın nasıl kılınacağı da öğretilmiştir. Adet yerini bulsun diye yapılmamalıdır. 
    Sadati kiram namazı sağlam kılmakla cenabı hakka ulaşmışlardır. Namazın içerisindeki farzlara, vaciplere, sünnetlere mekruhlara dikkat edilmeli ve san ki cenabı hakkın huzurunda namaz kılıyormuş gibi kılınmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder